Sarkozy krijgt speurders over de vloer

Agenten van de financiële brigade van de Franse politie hebben huiszoekingen uitgevoerd in het kantoor van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy en op het privé-adres van het echtpaar Sarkozy-Bruni. Het gaat om een onderzoek naar illegale financiering van zijn campagne van vijf jaar geleden.

Sarkozy kwam een tijd geleden al in opspraak omdat zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2007 illegaal zou zijn gefinancierd door Liliane Bettencourt, de erfgename van het L'Oréal-imperium.

Volgens Claire Thibout, de voormalige boekhoudster van Bettencourt, zou in 2007 zo'n 150.000 euro zijn gegeven aan Eric Woerth, oud-minister van Sarkozy en toenmalig penningmeester van diens campagne. Daarnaast zijn er verschillende getuigenissen van bezoekjes die Sarkozy in dezelfde periode aan het huis van Bettencourt bracht, mogelijk om giften te ontvangen.

Sarkozy heeft de beschuldigingen altijd staalhard ontkend, maar nu zijn immuniteit als oud-staatshoofd is opgeheven, kan hij niet langer verhinderen dat het gerecht de zaak onderzoekt. Volgens zijn advocaat zullen de huiszoekingen van vandaag niets opleveren.