Unesco veroordeelt vernielingen in Timboektoe

Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, heeft de vernieling van historische monumenten in de Malinese woestijnstad Timboektoe streng veroordeeld en roept de islamitische rebellen in het noordoosten van Mali op een einde te stellen aan die "walgelijke daden".

De VN-organisatie heeft tijdens een vergadering in de Russische stad Sint-Petersburg een resolutie aangenomen waarin de vernietiging van enkele mausolea in Timboektoe scherp wordt veroordeeld.

Timboektoe is vermoedelijk gesticht in de 12e eeuw. Voor de Toeareg-nomaden was de stad een belangrijke halte op de karavaanroute die de landen aan de Niger-rivier verbond met Noord-Afrika, dwars door de Sahara-woestijn. In de loop der eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijk islamitisch kenniscentrum en een centrum van waaruit de islam zich heeft verspreid in heel West-Afrika.

Begin dit jaar werd het noordoosten van Mali veroverd door Toeareg-rebellen, met de hulp van de radicaal-islamitische groep Ansar Dine. Ze hebben de onafhankelijke regio Azawad uitgeroepen, die internationaal niet wordt erkend. Radicaal-islamitische strijders vernietigen nu mausolea in Timboektoe omdat die volgens hen niet stroken met de islam.

Timboektoe telt zo'n 32.000 inwoners en ligt even ten noorden van de Niger-rivier. De stad staat zowat symbool voor het onbereikbare omdat ze moeilijk bereikbaar is, midden in de woestijn. De laatste jaren was de stad ook uitgegroeid tot een van de toeristische trekpleisters in Mali, maar het geweld in het West-Afrikaanse land heeft dat laatste nu onmogelijk gemaakt.