Wilders richt zijn pijlen op de Europese Unie

Geert Wilders, de leider van de xenofobe Partij voor de Vrijheid (PVV), wil dat Nederland uit de Europese Unie stapt. Op de voorstelling van zijn verkiezingsprogramma zei hij dat de PVV tot en met 12 september een one-issuepartij zal zijn.

"Hun Brussel, ons Nederland", zo luidt de titel van het programma van de PVV voor de vervroegde parlementsverkiezingen van 12 september. "Wij kiezen tegen Europa en voor de democratie," zegt Wilders.

Volgens de PVV is Nederland de voorbije jaren zijn onafhankelijkheid kwijtgeraakt en in een fuik terechtgekomen. Geert Wilders vindt dat Nederland door de EU gedwongen wordt andere landen te financieren, waardoor dat geld niet kan worden gebruikt voor de eigen bevolking.

Op een persconferentie zei Wilders dat hij geen breekpunten heeft voor wat betreft de coalitievorming, maar dat hij bereid is "nee" te zeggen en daarvan de gevolgen te dragen, een verwijzing naar het beraad over de besparingen van de regering-Rutte, dat hij in april opblies.

Het rommelt in de PVV-rangen

De PVV doet het de laatste maanden iets minder goed in de peilingen. Daarom bespeelt Wilders nu het Europese thema, in de hoop dat hij zo een deel van zijn kiespubliek kan terugwinnen. 

Maar ook in de eigen gelederen is niet alles koek en ei. Onmiddellijk na de persconferentie van Wilders kondigden Kamerleden Marcial Hernandez (links op foto) en Wim Kortenoeven (recht) aan dat ze uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer stappen. Eerder verliet ook Kamerlid Hero Brinkman al de PVV-fractie.

Wilders noemt het vertrek van Hernandez en Kortenoeven triest, maar hij noemt hen ook rancuneus. Hij denkt dat ze bang waren dat ze geen verkiesbare plaats zouden krijgen. "De druiven zijn misschien een beetje zuur als je denkt dat je laag op de lijst komt."

De PVV-leider zegt dat er hem "een heel messenpalet in de rug is gestoken".