20-jarige Afghaan voorlopig niet uitgewezen

De 20-jarige Afghaan Parweiz Sangari moet ons land voorlopig niet verlaten. De asielzoeker is hier al 4 jaar en is ondertussen uitgeprocedeerd. Een nieuwe asielaanvraag heeft Vreemdelingenzaken afgewezen omdat er geen nieuwe elementen zijn, maar daartegen is zijn advocate in beroep gegaan.

Parweiz Sangari zou normaal vanochtend op het vliegtuig worden gezet naar Afghanistan. Hij zit zelfs al in de gesloten instelling van Steenokkerzeel om van daaruit te vertrekken. Maar de uitwijzing is voorlopig opgeschort.

De Raad voor Vreemdelingenbetwisting heeft het beroep van zijn advocate ontvankelijk verklaard en dat werkt opschortend, waardoor de jongeman dus voorlopig niet uit het land gezet kan worden. Morgen ligt het dossier opnieuw op de tafel.

Een gezin uit Boechout dat de jongen wil adopteren, bracht het verhaal van Parweiz Sangari in de media om zo aandacht te krijgen voor zijn verhaal. De potentiële adoptieouders zeggen dat hij perfect geïntegreerd is en dat hij gevaar loopt als hij terugkeert naar Kaboel. Een vriend van de vader van de jongen bevestigt dat in een brief. De vader van de jongen is vermoord bij een politieke afrekening.

Het verhaal doet denken aan de jongen Scott Manyo die ook dreigde uitgewezen te worden en wiens verhaal uitgebreid in de media kwam. Hij mag in extremis zijn studies afmaken in ons land.