27,8 miljoen euro voor "The lock" van Constable

Het schilderij "The lock" van John Constable (1776-1837) uit 1824 is bij Christie's in Londen geveild voor 27,8 miljoen euro. Het werk is nu een van de duurste Britse schilderijen ooit. Het beeldt het leven op het platteland in Suffolk af.

Het schilderij deelt de vierde plaats op het lijstje van de duurste Oude Meesters met "Gimrack on Newmarket Heath, with a trainer, a stable lad and a jockey" van George Stubb.

"The lock" hing tot nu in het Thyssen-Bornemisza Museum in Madrid. Eigenares barones Carmen Thyssen-Bornemisza vond het "erg pijnlijk" om het werk te verkopen, maar werd er naar eigen zeggen toe verplicht omdat ze geld nodig had.

Sir Norman Rosenthal, de museumbeheerder, gaf eerder zijn ontslag om zijn protest tegen de verkoop van het werk kracht bij te zetten. "Deze verkoop is een morele schande", schreef hij in zijn ontslagbrief.

De barones is de weduwe van de Zwitserse industrieel Baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. "The lock" zat in zijn grote privécollectie die hij haar naliet toen hij in 2002 overleden is. De meeste werken uit de collectie zijn aan Spanje verkocht. De barones heeft zelf nog 250 werken die ze uitleent aan het land zonder er een vergoeding voor te vragen. Ook Francesca Von Habsburg, de stiefdochter van de barones, noemt de verkoop van het werk respectloos. "De barones stelt haar eigen financiële noden boven al de rest."