3 doden bij protesten tegen mijnproject in Peru

In de Peruaanse stad Celendin zijn zeker 3 doden gevallen bij protesten tegen de aanleg van een goudmijn. Een 20-tal mensen raakten gewond. Intussen heeft de Peruaanse overheid de noodtoestand afgekondigd in het gebied.

Toen de manifestanten met stenen begonnen te gooien, reageerde de politie daarop met traangas. Er ontstonden gevechten tussen politie en demonstranten waarbij zeker 3 doden en 21 gewonden vielen. Volgens de Peruaanse autoriteiten waren er ook betogers die vuurwapens hebben gebruikt.

De manifestanten protesteren tegen de aanleg van een goudmijn in het gebied. Ze zeggen dat de mijn een aanslag op het milieu is en slecht is voor de watervoorziening. Maar volgens de overheid creëert de mijn duizenden banen in de regio. 

De gewelddadige protesten hebben de Peruaanse autoriteiten ertoe gedwongen de noodtoestand af te kondigen in 3 provincies in het gebied: Celendin, Hualgayoc en Cajamarca.