Antwerpse gemeenteraadslid Staf Neel overleden

In Antwerpen is het gemeenteraadslid Staf Neel (68) overleden na een korte ziekte. Neel (Vlaams Belang) zat al sinds 1971 in de gemeenteraad en was daarmee het langst zittende gemeenteraadslid. In die hoedanigheid verving hij onlangs burgemeester Patrick Janssens (SP.A) als voorzitter van de gemeenteraad.
Staf Neel (foto uit 2007)

Neel maakte eerst deel uit van de socialistische partij en maakte in november 1992 de overstap naar het toenmalige Vlaams Blok. Tussen 2003 en 2007 zat Neel voor Vlaams Belang ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

"Hij is een echt symboolfiguur voor ons", zegt Antwerps VB-fractievoorzitter Filip Dewinter. "Staf was een van de eersten die overkwamen naar Vlaams Blok en heeft toen zelfs de Antwerpse coalitie gebroken. Ik beschouwde hem bovendien ook als een persoonlijke vriend. Staf was een eenvoudig man die zijn wortels nooit verloochend heeft."

"Droef bij plots overlijden van een goede mens en (zeldzaam) ook politieke vriend. Allebei gelukkig met mijn laatste (zieken)bezoek", tweette Gerolf Annemans.

Staf Neel fungeerde op de gemeenteraadszitting van 23 april nog als voorzitter ter vervanging van burgemeester Janssens, die net geopereerd was aan een hernia. Het Antwerpse stadsbestuur betuigt zijn medeleven met de familie van Neel en spreekt zijn waardering uit voor diens bijdrage als gemeenteraadslid.

Ironisch genoeg wordt het langst zittende gemeenteraadslid nu Open VLD-schepen Luc Bungeneers, die na een conflict met zijn partijtop vandaag nog liet weten geen kandidaat meer te zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.