Centraal Station Antwerpen op shortlist Monumentenprijs

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft de shortlist met 5 kanshebbers voor de Vlaamse Monumentenprijs bekendgemaakt. Op 3 september wordt de winnaar uitgeroepen.

Op de shortlist staan het Calvariekruis van de Sint-Niklaaskerk in Veurne, het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem (Dilbeek, foto in tekst), de brouwerij en alcoholstokerij Wilderen (Sint-Truiden), de voormalige Sint-Rochuskerk in Ulbeek (Wellen) en het Centraal Station in Antwerpen (grote foto).

"Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten", legt minister Bourgeois uit. "We moeten het vele waardevolle Vlaamse erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen."

Tijdens Open Monumentendag, op zondag 9 september, kan het grote publiek de 5 laureaten bewonderen.