Coalitie van Sall is winnaar in Senegal

Benno Bokk Yakaar, de coalitie die de onlangs verkozen president Macky Sall steunt, is de grote winnaar van de Senegalese parlementsverkiezingen. Uit de eerste voorlopige resultaten blijkt dat de partij 119 van 150 zetels in het parlement verovert.

De Parti Démocratique Sénégalais (PDS) van oud-president Abdoulaye Wade, die nog de meerderheid had in het vorige parlement, krijgt een electorale opdoffer en haalt nog amper 12 zetels.

De opkomst was laag: 36,6 procent. Ter vergelijking: bij de presidentsverkiezingen van maart bedroeg de opkomst 55 procent. De kiescampagne is rustig verlopen, in tegenstelling tot de woelige campagne voor de presidentsverkiezingen.

President Macky Sall behaalt dus zonder moeite de door hem gewenste parlementaire meerderheid. Dat zal hem ongetwijfeld in staat stellen om een breuk te maken met de politiek van zijn voorganger Wade. Economische relancemaatregelen en de strijd tegen de armoede staan daarbij bovenaan zijn lijstje.