Derde Mexicaanse stemmen wordt herteld

In Mexico wil het kiescomité een derde van de stembiljetten van de presidentsverkiezingen opnieuw laten tellen. De hertelling zou voorlopig enkel in bepaalde kiesdistricten plaatsvinden.

Of er echt een haar in de boter van de verkiezingsuitslag zit, is nog niet duidelijk. De topfunctionarissen hebben bekendgemaakt dat het enkel zou gaan om de districten waar het verschil tussen de eerste en de tweede kandidaat kleiner is dan één procentpunt. Ook de kiesdistricten waar er meer ongeldige stembiljetten zijn dan stemmen tussen de eerste en de tweede geplaatste, worden geviseerd.

Maandag had de linkse presidentskandidaat, Lopez Obrador, al aangekondigd dat hij zich niet zou neerleggen bij zijn nederlaag. Volgens hem is er bij de stembusgang gefraudeerd. Zijn tegenkandidaat, Enrique Peña Nieto, won zondag de presidentsverkiezingen met een verschil van 6 procent. Wordt ongetwijfeld vervolgd.