Diamond excuseert zich voor "verwerpelijk gedrag"

Bob Diamond, de topman van de Britse bank Barclays die eerder deze week is opgestapt, heeft voor een Britse parlementaire commissie de fraudepraktijken met rentetarieven "verwerpelijk" genoemd. Hij is daar drie uur lang ondervraagd.
Bob Diamond is drie uur lang op de rooster gelegd in het Lagerhuis

Bob Diamond zei dat hij uit liefde voor Barclays ontslag heeft genomen, om de reputatie van de bank hoog te houden. "Ik verontschuldig mij, ik ben boos en ik ben ontgoocheld", zei hij.

"Er is helemaal geen excuus voor zulk gedrag. Het is verkeerd. Ik ben er niet blij mee. Het vertegenwoordigt niet de Barclays die ik ken en waarvan ik hou", liet hij nog optekenen. "Vanaf het moment dat we het probleem hebben ontdekt, drie jaar geleden, heb ik gezegd dat we dit helemaal moesten uitpluizen."

Nog volgens Diamond was de Britse regering in 2008, op het hoogtepunt van de bankencrisis, ongerust over hoge Libor-tarieven van Barclays, omdat die een teken van financiële zwakte konden zijn. De Libor, of London Interbank Offered Rate, is de gemiddelde rente die een twintigtal Britse banken betalen als ze elkaar kortetermijnleningen verstrekken. Die rente wordt dagelijks door de banken zelf bepaald.