Eerste doe-het-zelf-hiv-test goedgekeurd in VS

Amerikanen kunnen zich binnenkort thuis testen op het virus dat verantwoordelijk is voor aids. De Food and Drug Administration (FDA) heeft hiervoor het licht op groen gezet. De test is voornamelijk voor risicogroepen bedoeld.

De Oraquick-test detecteert de aanwezigheid van het hiv-virus in het speeksel. Gebruikers krijgen de resultaten binnen 20 à 40 minuten. De makers hopen met deze doe-het-zelftest mensen te bereiken die zich anders niet zouden laten testen. Er wordt geschat dat ongeveer één op de twaalf geïnfecteerde Amerikanen zich niet bewust is van zijn seropositieve status.

De FDA benadrukt dat de test niet altijd even accuraat is. Bij hiv-positieve testpersonen werd de status in 92% van de gevallen correct aangetoond. Bij testpersonen die het virus niet dragen, was dit 99%. 

Binnen enkele maanden zou de test beschikbaar zijn op de Amerikaanse markt. De fabrikant heeft nog geen prijs vastgelegd, maar kan wel al melden dat de test minder dan 60 dollar zal kosten.