Franse gemeenten in ademnood door Dexia

Heel wat Franse steden en gemeenten hebben het water aan de lippen staan. Enkele jaren geleden hebben ze bij Dexia leningen afgesloten die bij het uitbreken van de financiële crisis toxisch bleken te zijn. De intresten zijn spectaculair gestegen, en dat kunnen de gemeenten niet betalen.
Het kerkje van Saint-Cast-le-Guildo is dringend toe aan renovatie, maar er is geen geld voor.

Heel wat Franse steden en gemeenten sloten eind vorige eeuw leningen af bij Dexia Crédit Local (DCL), een dochtermaatschappij van de toenmalige Frans-Belgische groep. Een lening met vaste rentevoet, dachten ze. Tot de rente enkele jaren later fors begon op te lopen.

Het waren eigenlijk zogenoemde gestructureerde kredieten met een variabele rentevoet, gekoppeld aan de koerswisseling tussen de Zwitserse frank, de yen, de dollar en de euro. In het begin was de rentevoet erg laag, maar met de uitbraak van de financiële crisis begon de waarde van die munten sterk te schommelen en nam de rente ook spectaculair toe.

De Franse krant Libération kwam eind vorig jaar als eerste met het verhaal naar buiten. In totaal zijn zowat 5.000 Franse steden en gemeenten gebonden aan die toxische kredieten en kampen ze met zware financiële problemen. Saint-Cast-le-Guildo, waar "Het journaal" een kijkje ging nemen, is daar één van.

In 2006 sloot Saint-Cast-le-Guildo een lening van 3,5 miljoen euro af tegen een rente van 3,97 procent. Nu bedraagt die rente al 16 procent. De gemeente moet nu meer dan 500.000 euro per jaar afbetalen in plaats van 200.000, een financiële strop. De burgemeester is genoodzaakt om alle investeringen te schrappen, zoals de dringende renovatie van de kerk. Ook andere steden voelen het water aan te lippen staan en dreigen de belastingen te moeten verhogen of ambtenaren te ontslaan.

Saint-Cast-le-Guido is een van de 30 Franse gemeenten die Dexia voor de rechter heeft gedaagd voor oplichting. De rechtszaken dreigen Dexia en dus ook de belastingbetaler heel veel geld te kosten, want de Franse en Belgische staat ondersteunen de Dexia Holding, die sinds de ontmanteling van de groep vorig jaar alle toxische kredieten omvat. Voor alle duidelijkheid: de Dexia Holding heeft niets te maken met Belfius, de Belgische poot van het toenmalige Dexia die bij de ontmanteling door de Belgische staat werd overgenomen.

Dexia zelf zegt dat hen niets te verwijten valt: de gemeenten wisten dat er risico's verbonden waren aan de leningen. "Het is vreemd om te horen dat ze het niet goed begrepen hadden, want alles was goed uitgelegd. Als je het dan niet begrijpt, moet je om uitleg vragen", zegt Jean-Luc Guitar, financieel directeur van Dexia Frankrijk.