Franse homo's en lesbiennes kunnen volgend jaar trouwen

In Frankrijk zullen homo's en lesbiennes volgend jaar kunnen trouwen en kinderen adopteren. Dat heeft premier Jean-Marc Ayrault gezegd. Daarmee bevestigt hij een verkiezingsbelofte van president François Hollande.

"Huwelijk en adoptie zullen mogelijk worden voor iedereen", zei premier Ayrault. "De samenleving evolueert en levensstijlen en mentaliteiten veranderen."

De nieuwe regeling zal gelden vanaf het eerste semester van 2013, heeft de premier bevestigd.

Volgens een peiling van januari zou 63% van de Fransen voorstander zijn van het homohuwelijk en 56% voor adoptierechten voor homo's en lesbiennes.

Tijdens de campagne in aanloop naar de presidentsverkiezingen had François Hollande een wet beloofd die het homohuwelijk en de adoptierechten zou regelen. "Ten laatste tegen de lente van 2013", zei hij.

De minister van Familie Dominique Bertinotti liep zaterdag vooraan mee in de Gay Pride in Parijs. Ze zei er gerust op te zijn dat de wet er in 2013 zal komen.

In de hele wereld zijn er nu 10 landen, waaronder België, waar homo's kunnen trouwen. Dat zijn verder Nederland, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland en Argentinië. Twee landen laten het homohuwelijk toe op een deel van hun territorium: de Verenigde Staten, waar homo's op 7 plaatsen kunnen trouwen en Mexico, waar het homohuwelijk in Mexico-stad is toegelaten. Andere landen hebben ze bepaalde rechten toegekend, maar laten ze niet trouwen.