Helft kandidaten overheidsjob daagt niet op

Bijna de helft van de kandidaten voor een job bij de federale overheid, daagde vorig jaar niet op voor het examen. Almaar meer sollicitanten schrijven zich alleen in om hun werkloosheidsuitkering niet te verliezen.

Volgens staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V, foto links onder) daagde in 2011 maar 56 procent van de sollicitanten op voor het examen.

Voor een deel komt dat door de lange doorlooptijden van de examens. Sommige examens duren zelfs 7 maanden. In die tijd heeft een aantal al een andere job gevonden. Maar een ander deel schrijft zich in "voor de schone schijn", meent Bogaert. Daar wil hij komaf mee maken.

Hij wil een lijst laten bezorgen aan de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten, zodat zij de nepkandidaten ter verantwoording kunnen roepen. Werkzoekenden moeten namelijk aantonen dat ze actief op zoek zijn naar werk om hun uitkering te houden.

Daarom schrijven sommige werkzoekenden zich in voor vacatures bij de overheid, maar ze komen niet opdagen voor het examen dat ze daarvoor moeten afleggen. 

"Ik wil het positief draaien. De mensen die komen opdagen, moeten doorgegeven worden aan de VDAB en de RVA, de Forem en de Actiris voor Brussel en Franstalig België", zegt Bogaert. "We moeten wel nog kijken of het om privacyredenen wel kan. Maar het is duidelijk dat we paal en perk moeten stellen aan het feit dat mensen zomaar schijnsollicitaties komen doen. Dat is ontmoedigend voor de mensen die ermee bezig zijn. Het past ook niet in het verhaal van rechten en plichten."