Kernuitstap blijft behouden, behalve voor Tihange I

De regeringstop heeft beslist om de geplande sluiting van 6 van de 7 kernreactoren in ons land te behouden. De kerncentrale Tihange I blijft wel 10 jaar langer open, tot 2025. Monopolist Electrabel moet ook 20 procent van de nucleaire productie afstaan aan andere leveranciers.

Het plan van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) blijft na het kernoverleg van vanmorgen grotendeels overeind. De federale regering heeft beslist dat de kernreactor Tihange I openblijft tot 2025, Doel I en II worden stilgelegd in april 2015. Dat is een jaar eerder dan eerst vooropgesteld in het plan van Wathelet.

De regering besliste ook dat Electrabel, dat de kerncentrales in ons land beheert, 20 procent van de totale nucleaire productie ter beschikking moet stellen van alternatieve leveranciers. De regering wil op die manier de elektriciteitsprijzen voor bedrijven en gezinnen verlagen.

Er is ook sprake van de ontwikkeling van de zogenoemde gascentrales, elektriciteitscentrales op gas. Er komt ook een mechanisme dat de rentabiliteit moet verzekeren. Enkele dagen geleden kwam aan het licht dat die gascentrales steeds minder rendabel zijn. De komende dagen zou nog duidelijk moeten worden hoe dat mechanisme in elkaar zit.

Voorts komen er juridische omkaderingsmechanismen die de regering in staat moeten stellen tussenbeide te komen of eventueel de sluiting van bestaande thermische centrales te voorkomen. De regering zal ook artikel 9 uit de wet van 2003 schrappen. Dat bepaalt dat kon worden afgeweken van het tijdschema voor de kernuitstap.

Het is ook de bedoeling van de regering om tijdens deze legislatuur een nucleaire rente te innen. Oorspronkelijk werd daarop een bedrag van 550 miljoen euro geplakt.

"Geen geschenk voor Electrabel"

Vanmorgen nog kreeg Wathelet de wind van voren van enkele politici die zijn plan niet zagen zitten. Zo noemde Waals minister van Energie Jean-Marc Nollet (Ecolo) het plan van Wathelet nog voor aanvang van het overleg een geschenk aan Electrabel, omdat Tihange I 10 jaar langer dan gepland mag openblijven.

Karin Temmerman, SP.A-Kamerfractieleider, sprak die kritiek na afloop tegen. "Door de veiling van 20 procent van de nucleaire capaciteit aan andere leveranciers komt er meer concurrentie op de markt en kunnen de prijzen dalen. Als bedrijven als Electrabel klassieke productie-eenheden willen sluiten, kan de regering hen bovendien verplichten ze open te houden en de energiebevoorrading te verzekeren."

SP.A-voorzitter en minister van Consumenten Johan Vande Lanotte is tevreden dat 6 van de 7 reactoren op het eerder afgesproken tijdstip sluiten. Enkel Tihange I blijft langer in roulatie, maar dat is noodzakelijk om de bevoorradingscapaciteit te verzekeren, laat hij via zijn woordvoerder weten. En bovendien ligt het door de schrapping van artikel 9 uit de wet hoe dan ook vast dat alle kerncentrales in 2025 dicht zijn.

"Fouten van paarsgroen rechtgezet"

"Met dit plan zet de regering de fouten recht van paarsgroen, dat in 2003 tot de kernuitstap besliste, maar geen plan opmaakte om in de vervangingscapaciteit te voorzien", stelt CD&V in een persmededeling. De keuze om Tihange I langer open te houden, is cruciaal én verantwoord omdat daarvoor minder investeringen nodig zijn dan voor Doel I en II, zegt CD&V. "Dat bedrag kan via de nucleaire rente terugvloeien naar de consumenten."

Een weloverwogen en verstandige beslissing, klinkt het bij Open VLD. "Twee van de oudste kerncentrales sluiten zoals in 2003 afgesproken, de bevoorradingszekerheid blijft op elk moment gegarandeerd en er komt eindelijk concurrentie in de energieproductie, wat moet zorgen voor scherpe prijzen voor de consument", zeggen voorzitter Alexander De Croo en Kamerlid Willem-Frederik Schiltz in een persbericht. "Met de beslissing van vandaag zal ook nergens het licht uitgaan."