Lichaam Arafat mag opgegraven worden

In de kledij die Yasser Arafat droeg toen hij stierf, is een abnormale hoeveelheid polonium teruggevonden. De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil ingaan op de wens van de weduwe om het lichaam van Arafat op te graven voor verder onderzoek.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil naar eigen zeggen al zijn medewerking verlenen om de werkelijke oorzaak van Arafats dood te achterhalen. Ook als het lichaam daarvoor opgegraven moet worden.

Uit een Zwitsers onderzoek, aangevraagd door de weduwe van Yasser Arafat (foto), blijkt namelijk dat de kledingstukken die Arafat droeg in zijn laatste dagen hogere hoeveelheden polonium bevatten dan normaal. 

Polonium kan giftig zijn in grote hoeveelheden. Het bekendste voorbeeld van een poloniumvergiftiging is de moord in 2006 op Alexander Litvinenko, een criticus van de Russische regering. Maar de Zwitserse onderzoekers kunnen niet bevestigen dat dit ook hier het geval was.

Daarom wil Suha, de weduwe van Arafat, zijn lichaam nu laten opgraven om met een autopsie zekerheid te krijgen over de doodsoorzaak van haar man.

Yasser Arafat, die 35 jaar de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) leidde en de eerste president van de Palestijnse Autoriteit was, stierf in 2004 in een ziekenhuis in Parijs na een hersenbloeding. Binnen de Arabische wereld werd gespeculeerd dat Israël verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Arafat.