Man valt flauw, politica staart ernaar

Tijdens een opmerkelijke uitzending van het Australische televisieprogramma "Q&A" heeft een panellid gedurende korte tijd het bewustzijn verloren. Zijn buurvrouw, de linkse politica Sophie Mirabella, bleef onbewogen de man aanstaren, tot woede van de kijkers thuis.
Sophie Mirabella staart naar haar zopas flauwgevallen buurman.

Onderwerp van het debat was een milieubelasting, maar algauw werd de aandacht gevestigd op Simon Sheikh, de directeur van de politieke beweging GetUp. Die sloot tijdens een gesprek plots zijn ogen en zijn hoofd kwam enkele seconden later hard op de tafel terecht. Die klap deed de andere panelleden opschrikken, maar de reactie van parlementslid Mirabella was opvallend: in plaats van meteen hulp te bieden, bleef ze Sheikh aanstaren in een verkrampte houding. Minister van Klimaatsverandering Greg Combet toonde zich bezorgder: hij verliet zijn stoel om de onfortuinlijke Sheikh te helpen.

Al na enkele seconden kwam de aanpak van Mirabella (kleine foto) onder vuur te liggen. Op Twitter hekelden tal van kijkers de passieve houding van het parlementslid. "Als ik ooit dringend medische hulp nodig heb, dan hoop ik dat Sophie Mirabella niet in de buurt is", tweette columnist Joe Hildebrand. "Simon Sheikh zien flauwvallen is erg, maar Sophie Mirabella die geen hulp biedt, dat is nog erger."

De communicatie achteraf vanuit het kamp van de politica is evenmin geslaagd. Eerst zegt een woordvoerder dat Mirabella in shock was met wat naast haar gebeurde. "Ze was niet zeker van de medische hoogdringendheid op dat moment", besluit de woordvoerder. Mirabella zelf zegt even later in The Australian dat ze dacht dat de man een grapje aan het maken was. "Net als zovelen in de zaal dacht ik dat de man een grapje aan het maken was, omdat hij niet tevreden was met het antwoord van de minister", aldus de politica.

Ook GetUp, de politieke beweging van Simon Sheikh, heeft inmiddels gereageerd op het voorval. De groep verwijt de politica helemaal niets. "Het was zowel voor ons als voor haar een stressvolle situatie", zegt een woordvoerder. "We zijn haar dankbaar voor haar medeleven achteraf." Ook op Twitter stak GetUp Mirabella een hart onder de riem: "Mensen, stop alstublieft met het bekritiseren van @SMirabellaMP - Het was een uitzonderlijke gebeurtenis en iedereen was in shock."

lees ook