Risico besmettelijke ziekte door muggen neemt toe

Het risico dat muggen in België besmettelijke ziekten overdragen, groeit. Dat blijkt uit het onderzoek van Veerle Versteirt. De onderzoekster maakte een grondige inventarisatie van de verschillende soorten muggen in ons land.

Een zwoele zomeravond. De barbecue is gezellig, het vlees rood genoeg en het digestiefje licht. De ideale ingrediënten voor een waar festijn. Enkel de muggen bederven de fijne sfeer.

Sinds malaria niet meer voorkomt in België lijken citroenkaarsen, spuitbussen en allerlei soorten slagwapens ruim voldoende om de overlast van muggen enigszins in te perken. Maar zal dat ook zo blijven?

In alle soorten en gewichten

In 2007 startte Veerle Versteirt, een onderzoekster aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, samen met haar collega’s, Modirisk op, een grootschalige inventarisatie van muggen, verspreid over heel België. In totaal identificeerde Versteirt 24 verschillende soorten muggen. De meest voorkomende bleek de Culex pipiens, de klassieke "huismug".

Maar de onderzoekster ontdekte ook andere soorten. Muggen die niet altijd even onschuldig zijn als ze eruitzien en besmettelijke ziekten zoals gele koorts, dengue en de West-Nijlziekte kunnen overdragen.

Versteirt stelde vast dat door de globalisering, de klimaatopwarming en de versnippering van ons landschap, ideale leefomstandigheden worden gecreëerd voor muggen die voordien enkel in tropische gebieden voorkwamen.

Volg de mug

Het risico dat een mug zorgt voor een echte uitbraak van een virus blijft volgens de onderzoekster dan wel klein, maar het mag zeker niet genegeerd worden. Versteirt onderzocht onder andere het Chikungunya-virus, een virus dat koorts en gewrichtspijnen kan veroorzaken. Een uitbraak bleek in België zeer plausibel omdat muggen in ons land het virus daadwerkelijk kunnen overdragen.

De opvolging van de evolutie van het muggenbestand wordt dus steeds belangrijker. Veerle Versteirt kreeg voor haar onderzoek een doctoraat aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit van Antwerpen.