Tom Lanoye wordt bekroond voor "Atropa"

Tom Lanoye heeft de vijfjaarlijkse prijs voor podiumkunsten van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gewonnen. Hij krijgt de prijs voor "Atropa. De wraak van de vrede" uit 2008. Aan de prijs is 6.250 euro verbonden.

Voor de prijs voor podiumkunsten voor 2007-2011 waren vier auteurs genomineerd. Naast Lanoye waren dat

  • Paul Porveur met "Plot your city" (2011)
  • Rachida Lamrabet met "Belga" (2010)
  • de Nederlandse Lot Vekemans met "Gif" (2009)

"In "Atropa. De wraak van de vrede" zoekt Lanoye naar de wortels van het kwaad dat oorlog en geweld heet, en analyseert hij de oorlogsretoriek en het spel van de macht", zo staat het in het juryrapport. "Die universele thematiek wordt geactualiseerd doordat hij in de aloude clash van de beschavingen (Hellas-Troje) de imperialistische taal van het tijdperk Bush laat weerklinken met de clash tussen westen en oosten".

De KANTL reikt sinds 2003 elk jaar een vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, voor studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, voor poëzie, voor proza en podiumteksten.

Lanoye is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten. In 2007 ging die eer naar David Van Reybrouck. De prijs wordt op woensdag 17 oktober uitgereikt in het Academiegebouw in Gent.