Verandert De Haan van naam door “De vragende partij”?

Via “De vragende partij” werd in De Haan een voorstel gelanceerd om de gemeentenaam De Haan te veranderen in De Haan – Wenduine. Een discussie die al meerdere jaren aansleept, zo blijkt.

Bij de fusie van de gemeenten De Haan, Wenduine, Klemskerke, Vlissegem, Vosseslag en Harendijke in 1976 werd voor de gemeentenaam De Haan gekozen. Alle andere gemeenten werden deelgemeenten. Met die beslissing was lang niet iedereen akkoord. In 2003 werd er zelfs een petitie met 2.331 handtekeningen overhandigd aan toenmalig Vlaams viceminister-president Renaat Landuyt, maar dit zonder gevolg.

Vandaag laait de discussie tussen de inwoners van de gemeente nog steeds hoog op. Bart Goethals diende daarom op deredactie.be opnieuw een voorstel in tot naamsverandering. “Veel toeristen weten niet waar Wenduine ligt”, zegt hij. “Door een naamsverandering zal Wenduine op de kaart worden gezet als toeristische badstad tussen De Haan en Blankenberge."

Wat dan met de andere deelgemeenten? Moeten we de gemeentenaam veranderen in De Haan – Wenduine – Klemskerke – Vlissegem – Vosseslag – Harendijke? De enveloppes zullen op die manier heel erg groot worden, spotten tegenstanders. “Niet waar”, stelt Goethals. “Niet alle deelgemeentes liggen aan de kust en zijn dus geen badsteden. Weinig toeristen weten dat Wenduine een badstad is, waardoor we aan bekendheid en dus ook aan toeristen moeten inboeten.”

Tegenstanders van het voorstel zien het nut niet in van een naamsverandering. Volgens hen staan er belangrijkere zaken op de agenda, bijvoorbeeld samenwerken en een echt beleid vormen.

In elk geval, “De vragende partij” heeft het voorstel opnieuw leven ingeblazen.

lees ook