Zeeuwse mossel is "klein, maar rijk gevuld"

In het Nederlandse Yerseke is het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mossel van start gegaan. De mosselen zijn dit jaar klein, maar van een goede kwaliteit. De prijzen liggen dan ook iets hoger dan vorig jaar.

Het seizoen van de Zeeuwse mossel is vandaag afgetrapt en volgens de kwekers zelf zijn de mosselen van uitzonderlijke kwaliteit. "Ondanks de lage watertemperatuur van de afgelopen periode is de oogst uitstekend. Blijkbaar is er genoeg voedsel aanwezig voor de niet al te grote, maar rijk gevulde schelp", zei Jos van Damme namens de mosselkwekers uit Zeeland.

Hoewel het mosselseizoen officieel vandaag pas geopend is, worden de mosselen in Nieuwpoort al sinds zaterdag verkocht. "Als één iemand vroeger wil starten met de verkoop, dan moet iedereen mee. De verkoop is dus halsoverkop gestart", zo vertelde Eric Stevelinck van de Nieuwpoortse Mosselcentrale in Middagpost op Radio 2. Ook hij was verbaasd over de smaakvolle mosselen. "De prijs is wat hoog, maar de kwaliteit maakt veel goed", aldus Stevelinck.

Pas later in het seizoen zal de mosselproductie op volle toeren draaien, maar gemiddeld wordt er ieder jaar ongeveer 52 miljoen kilo Zeeuwse mosselen geproduceerd. Twee derde daarvan komt in België terecht.