Zorg in Brusselse woonzorgcentra problematisch

Taalproblemen in de Brusselse woonzorgcentra maken de zorgverstrekking vaak moeilijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB. Het probleem komt zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant voor.

Een mooie oude dag beleven, het is de droom van vele bejaarden. Maar door de gevolgen van de vergrijzing is het niet altijd vanzelfsprekend om die droom te verwezenlijken.

Dat blijkt onder andere uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. In het kader van haar masterproef bracht Cécile Kalala Ntumba, samen met haar promotor professor Dirk Devroey, de taalproblematiek in de Brusselse woonzorgcentra in kaart.

"Door de toename van het aantal mensen dat in de woonzorgcentra verblijft, wordt het steeds moeilijker om nog voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. In Brussel is er bovendien een bijkomend probleem om personeelsleden te vinden die de taal van de patiënten spreken", zo stelt het onderzoek.

Vier op de vijf patiënten in de woonzorgcentra spreken slechts één taal. De meeste zorgverstrekkers spreken er meer, maar de taalbarrière tussen het personeel en de bewoners leidt vaak tot een moeilijke communicatie. In een kwart van de instellingen leidt dat tot sociale isolatie.