"Geen naakte ontslagen als Doel I en II sluiten"

Electrabel zegt op een bijzondere ondernemingsraad dat er geen naakte ontslagen zullen vallen als kerncentrales Doel I en Doel II sluiten. De federale regering besliste gisteren om die twee centrales in 2015 te sluiten. Tihange I sluit volgens het plan van de regering in 2025.

Wel werd er op de ondernemingsraad gezegd dat er in de jaren na de sluiting 200 banen verdwijnen, onder meer door mensen die op pensioen gaan niet te vervangen. Electrabel wil ook werken aan een uitstapregeling voor oudere werknemers.

"Op een tijdspanne van 3 of 4 jaar zullen er 200 banen verdwijnen", klinkt het bij het ABVV. "Dat gaat over de tewerkstelling bij Electrabel. Maar over de werkgelegenheid bij de onderaannemers is weinig gezegd."

De vakbonden zeggen ook dat de kans bestaat dat Electrabel Tihange I vervroegd zal sluiten. De energieproducent heeft daarmee gedreigd omdat het helemaal niet akkoord gaat met de beslissing van de federale regering om Doel I en Doel II al in 2015 te sluiten. Volgens de vakbonden is het Electrabel menens en gaat het bedrijf nu bekijken of ze nog wil investeren in Tihange I.

Electrabel vindt dat de regering het protocolakkoord dat in 2009 tussen de Belgische overheid en GDF Suez (het moederbedrijf van Electrabel, nvdr) werd afgesloten, niet respecteert. Daarin werden afspraken gemaakt om de levensduur van de 3 centrales te verlengen. Ook de verplichting dat Electrabel 20 procent van de nucleaire productie ter beschikking moet stellen van andere leveranciers, zet kwaad bloed bij de energieleverancier.