"Vakbond schendt de anti-discriminatiewet"

"De uitsluiting van Vlaams Belang-kandidaten door de traditionele vakbonden blijft onverkort doorgaan." Dat besluit VB uit de brief die Giel Seynaeve, vierde kandidaat op de Vlaams Belanglijst in Izegem, heeft gekregen van het Christelijke Onderwijzers Verbond COV. Daarin staat dat zijn actief engagement in Vlaams Belang "onverenigbaar is met een mandaat binnen onze organisatie én zelfs met lidmaatschap".

Vlaams Belang klaagt al jaren het feit aan dat Vlaams Belangmilitanten systematisch uit de vakbond gezet worden zodra ze zich kandidaat stellen, ook al is het op een onverkiesbare plaats. Dat leidde tot de oprichting van een vakbondscel onder leiding van wijlen Marie-Rose Morel.

Het COV stelt in zijn brief aan Seynaeve dat het in het huis-aan-huisblaadje over de verkiezingen in oktober gelezen had dat hij kandidaat is voor Vlaams Belang.

Vlaams Belang profileert zich meer en meer tegen vakbonden zoals het ACV, waartoe het COV behoort, vervolgt de brief. "Dit heeft zich onder meer vertaald in (...) de oprichting en het promoten van een "Vlaamse Solidaire Vakbond", die zich presenteert als Belgische afdeling van een Britse fascistische 'vakbond'", luidt het nog.

Vlaams Belang meent dat het COV met de uitsluiting de antidiscriminatiewet, die een verbod legt op discriminatie op basis van politieke overtuiging, overtreedt. Daarom zal de partij haar militant de nodige juridische bijstand leveren bij zijn beroepsprocedure.

lees ook