CD&V-schepen in Zwalm officieel uit partij gezet

Het bestuur van CD&V Zwalm heeft een brief gekregen van het nationale partijsecretariaat waarin staat dat schepen Marleen Vanwildemeersch officieel niet meer tot de partij behoort. Vanwildemeersch ligt overhoop met het lokale partijbestuur en wil nationaal bij CD&V blijven terwijl ze lokaal op een andere lijst staat.

In 2006 trok CD&V naar de gemeenteraadsverkiezingen in het zogeheten "Sambakartel". Dat was een lijst van christendemocraten samen met SP.A, N-VA, Groen en onafhankelijken. Dit kartel is uit elkaar gevallen en CD&V trekt alleen naar de kiezer.

Maar schepen Vanwildemeersch is het daar niet mee eens. Ze heeft besloten om op de lijst te staan van een nieuw kartel, "voorZwalm". Daarin zitten SP.A en Groen.

Voorzitter van CD&V Zwalm verklaarde daarop dat Vanwildemeersch geen lid meer is van de partij, maar de schepen zelf sprak dat tegen. "Het is niet omdat ik me niet goed voel binnen de plaatselijke CD&V-ploeg, dat ik plots niet meer achter het gedachtegoed van de partij sta".

Maar de nationale partijtop is formeel: "In de statuten staat dat het lidmaatschap van CD&V eindigt als men kandidaat is voor een andere partij daar waar een officiële CD&V-lijst is.

lees ook