Club CBGB viert wedergeboorte in New York

De mythische New Yorkse club CBGB, afkorting voor Country, BlueGrass and Blues-club, is donderdag uit zijn as herrezen. Met "Festival CBGB" willen de initiatiefnemers een hommage brengen aan de muzikale avant-gardegeest van de seventies in "The Big Apple".
Patti Smith en haar bandleden net voor ze als laatste het podium van club CBGB mochten betreden.

Ondanks zijn naam was de CBGB in Manhattan de wieg van de punk- en New Wavebeweging. In zijn beginjaren verwelkomde de club enkele toen nog niet zo bekende namen als Patti Smith, The Ramones, Blondie en Sonic Youth op het podium. In 2006 werd de club echter gesloten.

Met "Festival CBGB" willen de initiatiefnemers een hommage brengen aan de muzikale avant-gardegeest van de "seventies" in New York. Tijdens het festival, dat plaatsvindt van vandaag tot en met zondag, zullen in veertig zalen in Manhattan en Brooklyn zo'n driehonderd groepen optreden en worden er conferenties gehouden en films vertoond.

Zondag komt onder meer "About a son" aan bod, een documentaire over Nirvana-zanger Kurt Cobain. Wat de optredens betreft, werd gekozen voor een mix tussen aanstormend talent en historische bands of figuren. Zo staan onder meer Glen Matlock van wijlen de Sex Pistols en David Johansen van de New York Dolls op het podium.

Club CBGB moest in 2006 de deuren sluiten na een geschil over de huurprijs. Punkpoëte Patti Smith was de laatste die er op het podium stond.