ECB verlaagt rente tot 0,75 procent

De Europese Centrale Bank heeft de rente verlaagd met 25 basispunten. De daling is een record want nooit eerder liep het rentetarief terug tot het niveau van 0,75 procent.

Het belangrijkste rentetarief scheert lage toppen. Sinds de invoering van de euro is het de eerste keer dat de basisrente onder 1 procent duikt.

De beslissing van het bestuur van de ECB moet meer ademruimte creëren voor de economie in de eurozone, die als gevolg van de eurocrisis sterk vertraagt.

In november en december 2011  werden eerder  al renteverlagingen doorgevoerd. Mario Draghi, de  voorzitter van de ECB, heeft daarmee de renteverhogingen van zijn voorganger, Jean-Claude Trichet, ondertussen teniet gedaan.

Gevolgen van Europese renteverlaging

De daling van het Europese rentetarief heeft meestal ook gevolgen voor de rente op de spaarboekjes. Die rentevoet daalt meestal na verloop van tijd, maar wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Voor de hypothecaire rente zullen de gevolgen wellicht kleiner zijn. De verlaging van het Europese rentetarief betekent niet dat banken de rente op leningen ook zullen aanpassen. Leningen voor huizen lopen immers over een lange termijn, terwijl de Europese rente korte termijn gebonden is.