Ex-topman France Telecom in beschuldiging gesteld

Het Franse gerecht heeft Didier Lombard, de gewezen topman van France Telecom, in beschuldiging gesteld. Hij wordt mee verantwoordelijk geacht voor een 30-tal zelfmoorden in het bedrijf, in 2008 en 2009. France Telecom voerde toen zware hervormingen door. Lombard werd gisteren ondervraagd maar is na het betalen van een borgsom weer vrijgelaten.

Lombard zou er bij de managers van het bedrijf op aangedrongen hebben om keiharde managementspraktijken toe te passen. Volgens het Franse gerecht was er ook sprake van psychologische kwelling.

De feiten speelden zich af in 2008 en 2009, zo'n 10 jaar na de privatisering van het bedrijf. Lombard stapte begin 2010 op als CEO na kritiek op de manier waarop hij de crisis in het bedrijf had aangepakt. Hij werd gisteren 4 uur ondervraagd maar vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 100.000 euro.

Lombard die kort na zijn opstappen zijn spijt betuigde over wat er was gebeurd, blijft intussen wel zijn onschuld staande houden.

In een opiniestuk in de krant Le Monde verwierp hij gisteren met klem "de idee dat de herstructureringsplannen - die volgens hem essentieel waren voor het voortbestaan van het bedrijf - de aanleiding vormden voor menselijke tragedies".

Zijn advocaat (kleine foto) zei gisteren dat Lombard handelde onder zware druk, onder meer van de Franse staat die nog steeds minderheidsaandeelhouder is en de economische crisis.

Een rapport van de Franse arbeidsinspectie uit 2010 stelde dat France Telecom de waarschuwingen van artsen over de geestelijke gezondheid van sommige personeelsleden in de wind had geslagen. Volgens het rapport zouden door de herstructurering 22.000 mensen hun baan verliezen en 10.000 werknemers een nieuwe functie krijgen, hetgeen een "pathologisch effect" op het moreel van het personeel veroorzaakte. "Als dat zo is, dan wordt Didier Lombard beschuldigd van het kwellen van mensen die hij nooit ontmoette", aldus zijn advocaat. "Dat lijkt me een bedenkelijke beschuldiging".