Helft Mexicaanse stemmen wordt herteld

De stemmen van iets meer dan de helft van de 143.000 stembussen in Mexico moet worden herteld. Het Mexicaanse kiescomité neemt de beslissing na vermoedens van fraude. Na de presidents- en parlementsverkiezingen van zaterdag zijn er immers onregelmatigheden in de uitslagen vastgesteld.

De voorzitter van het federale kiescomité maakte bekend dat iets meer dan 78.000 stembussen zullen worden geopend en herteld. Bij de presidentsverkiezingen behaalde Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij meer dan 38 procent van de stemmen. De linkse kandidaat Lopez Obrador die 32 procent behaalde, vecht de uitslag aan.

Volgens de Mexicaanse kieswet moeten de stemmen worden herteld als er onregelmatigheden zijn in de einduitslag, als er maar een procentpunt of minder verschil is tussen de eerste en tweede kandidaat of als alle stemmen in een stembus naar dezelfde kandidaat gaan.

Peña Nieto heeft alle vertrouwen in de hertelling. "Ik ga ervan uit dat de uiteindelijke uitslag dezelfde zal zijn als bij de eerste telling." Maar volgens Lopez Obrador zijn er wel degelijk onregelmatigheden gebeurd. Zo zou Peña Nieto te veel geld aan zijn kiescampagne hebben besteed, stemmen hebben gekocht  en een voorkeursbehandeling hebben gekregen door de media. De resultaten van de hertelling en de algemene officiële telling zouden ten laatste zondag bekend moeten zijn.