Huisarrest kapitein Costa Concordia opgeheven

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, zit niet meer onder huisarrest. Voorlopig moet hij nog wel in zijn thuisstad Meta di Sorrento blijven.

Een frisse neus zit er voor Francesco Schettino misschien wel in, nu hij opnieuw de deur uit mag. Sinds 17 januari zat de kapitein van de Costa Concordia immers onder huisarrest.

De Costa Concordia, een cruiseschip van de Italiaanse rederij Costa Crociere, liep op 13 januari op de rotsen voor het Toscaanse eiland Giglio in de Middellandse Zee. Dertig van 4200 opvarenden kwamen om toen het schip kapseisde. Twee worden nog steeds vermist.

Schettino verantwoordelijk

Schettino wordt verantwoordelijk gesteld voor het veroorzaken van de schipbreuk. Hij wordt bovendien ook beschuldigd van meervoudige doodslag door nalatigheid en het verlaten van zijn schip vóór alle passagiers geëvacueerd werden.

De reden voor het opheffen van het huisarrest is nog niet helemaal duidelijk. Eerder hadden de magistraten die het onderzoek leiden, al een verzoek tot vrijlating van de advocaten van Schettino afgewezen. Ook de aanklagers kregen geen gehoor toen zij vroegen om de kapitein op te sluiten in een cel.