Ierland haalt opnieuw geld op met obligaties

Voor het eerst sinds het land in november 2010 internationale hulp moest vragen, heeft Ierland opnieuw staatsobligaties uitgegeven. Het ging weliswaar om een beperkt bedrag, maar er was wel belangstelling.

In totaal werden vandaag Ierse staatsobligaties voor 500 miljoen euro geplaatst op drie maanden tegen een gemddelde rente van 1,8%.

Het is de eerste keer dat het land geld ophaalt sinds het noodplan van 85 miljard euro van de EU en het IMF in november 2010. Dat is opvallend, want de andere schuldenlanden in moelijkheden zoals Griekenland en Portugal hebben sindsdien wel op korte termijn geld opgehaald.

Hoe dan ook gingen de Ierse obligaties vrij vlot van de hand. Het gaat weliswaar om een beperkt bedrag en dat op korte termijn. Volgend jaar wil Ierland opnieuw "bonds" uitgeven op langere termijn. 

"Immobubble" sleurde Ierse banken mee

Ierland ging onderuit nadat een vastgoedzeepbal was ingestort en de Ierse banken in de afgrond dreigde te storten. De vorige Ierse regering stelde zich daarop volledig garant voor de Ierse banken, maar kwam toen zelf in de problemen.

In november 2010 was Ierland na Griekenland het tweede euroland dat internationale hulp moest vragen aan de EU en het IMF. Dublin kreeg toen een pakket van 85 miljard euro noodkredieten in ruil voor forse besparingen.

Het voorbije jaar heeft Ierland opnieuw aangeknoopt met een -weliswaar erg bescheiden- groei, maar algemeen wordt Ierland beschouwd als een succes voor de Europese noodfondsen.