Inspecteurs van troika aan het werk in Athene

In Griekenland zijn vandaag de inspecteurs van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Bank, de trojka, aan het werk gegaan. Ze zullen er nagaan in hoeverre het Griekse hervormings- en besparingsprogramma de voorbije maanden uit koers geraakt is.
Paul Thomsen (IMF, rechts), Klaus Masuch (ECB, midden) en Matthias Mors (Europese Commissie, links) na een onderhoud met de Griekse premier Samaris.

Tijdens een eerste ontmoeting met de trojka zei de nieuwe Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras dat bepaalde elementen van het programma inderdaad "van de rails" gegaan zijn. "Er staan ons moeilijke jaren te wachten. Ik zie licht aan het einde van de tunnel, maar de tunnel is lang. We hebben geduld nodig", zei hij.

De Griekse hervormingen lagen de voorbije maanden stil door de turbulente verkiezingscampagne. De nieuwe Grieke regering hoopt van zijn internationale schuldeisers enige versoepeling te krijgen.
Maandag wordt Griekenland besproken in de eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone.