Israël hervat bouw van muur Westelijke Jordaanoever

De werken aan de muur rond de Westelijke Jordaanoever worden hervat nadat ze vijf jaar hebben stilgelegen. Dat meldt een Israëlische radiozender op basis van een getuigenis die een kolonel van het Israëlische leger voor het Hooggerechtshof aflegde.

Uit de getuigenis van Ofer Hindi, een kolonel die verantwoordelijk is voor de bouw van de muur, maakt een Israëlische radiozender op dat de werken aan de muur hervat zullen worden. Een woordvoerder van het leger kon het bericht niet ontkennen of bevestigen.

De bouw zal opnieuw beginnen in de nederzetting Gush Etzion, vlakbij Betlehem. Volgend jaar zullen ook de werken rond Ma'ale Adumim, een van de grootste nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, hervat worden.

De bouw van de muur rond de Westelijke Jordaanoever startte in 2002, toen de tweede intifada in alle hevigheid woedde. Israël bouwde de muur naar eigen zeggen om zich te beschermen tegen aanvallen vanuit de Palestijnse gebieden. 

De muur moest 760 kilometer lang worden, intussen is al meer dan 400 kilometer muur voltooid. Vijf jaar geleden stopte Israël met de bouw van de Westoeverbarrière vanwege "geldtekort"  en "klachten ingediend door Palestijnen", aldus de radiozender die berichtte over de hervatting van de bouw. 

Vanuit de internationale gemeenschap is er kritiek op de muur omdat die in de Palestijnse gebieden is geplaatst en de Palestijnen zo soms afgesneden zijn van hun land, werk of familie. In 2004 oordeelde het Internationaal Gerechtshof in een advies dat de muur een schending is van het internationaal recht.