Kopstuk van Syrische regime is gevlucht

De Syrische generaal Manaf Tlass zou naar Turkije zijn gevlucht. Hij is een persoonlijke vriend van president Bashar al-Assad en het eerste kopstuk dat overloopt. Dat kan wijzen op barsten in de "inner circle" van het Syrische bewind.

Het nieuws werd gemeld door Syriasteps, een website die nauwe banden heeft met het regime van president Bashar al-Assad. Die site minimaliseert overigens het belang van Tlass.

Manaf Tlass was echter een topfiguur van de Republikeinse Wacht, het elitekorps binnen het leger, dat enkel vertrouwelingen van Assad telt. Hij was bovendien een persoonlijke vriend van president Bashar al-Assad.

De familie Tlass is een van de weinige soennitische clans die nauwe banden hebben met het Assad-regime dat vooral mensen telt uit de eigen alawitisch-sjiitische minderheid.

De vader van Tlass, Mustafa Tlass (links), speelde een grote rol tijdens de staatsgreep die vader Hafiz al-Assad in 1970 aan de macht bracht en was minister van Defensie tussen 1972 en 2004. In 2000 -na het overlijden van Assad senior- hielp hij het regime van de jonge Bashar al-Assad mee stabiliseren. In 2004 werd vader Tlass evenwel de laan uitgestuurd.

Opvallend is wel dat de vader van Tlass al dan niet toevallig in Parijs is voor een medisch onderzoek. Zijn broer Firan Tlass, een belangrijke ondernemer in Syrië, is op zakenreis in Dubai.

Barsten in de Assad-monoliet?

Hoe dan ook is Manaf Tlass het eerste belangrijke soennitische kopstuk dat zijn conclusies trekt na meer dan een jaar opstand in Syrië. De Syrische oppositie vertrouwt het zaakje niet helemaal en zegt dat ze nog geen contact heeft gehad met de jonge Tlass.

De nu gevluchte Manaf Tlass had enkele maanden geleden een bestand onderhandeld met opstandelingen in enkele buitenwijken van Damascus, nabij Douma en Harasta.

Volgens een aantal bronnen was hem dat niet in dank afgenomen door de rest van het Syrische regime dat daarop die wijken gewapenderhand bestormde en vrijwel aan stukken schoot. Mogelijk was Tlass in ongenade gevallen of voelde hij zich gepasseerd.

Wat er ook van zij, zijn vlucht maakt duidelijk dat er barsten komen in de "inner circle" van het Assad-regime.