Maakt Ingrid Lieten het verschil in Zonhoven?

De liberalen zijn al sinds de jaren tachtig de grootste partij van Zonhoven. Ook bij de laatste verkiezingen was het verschil nog erg ruim. Maar oppositiepartij SP.A levert met Ingrid Lieten sinds 2009 wel een minister in de Vlaamse regering. Misschien doet zij de Zonhovenaren straks anders stemmen?

Open VLD is alleszins het boegbeeld kwijt dat de partij in de jaren tachtig zo groot gemaakt heeft. Burgemeester Marilou Vanden Poel Welkenhuysen ging eind 2007 met pensioen als burgemeester. Ze zal de lijst wel nog duwen, maar wordt niet meer als boegbeeld uitgespeeld.

Partijgenoot Johny De Raeve is vandaag de burgemeester van Zonhoven. Hij wordt straks voor de allereerste keer lijsttrekker. De uitdaging is duidelijk: Open VLD als grootste partij op de kaart houden in Zonhoven. Dat zal voor een flink deel met een nieuwe generatie zijn. Want de partij verloor onlangs ook nog schepen Jef Rutten, die onverwacht de strijd tegen een slepende ziekte verloor.

Maar Open VLD weet ook heel wat nieuwe mensen te strikken. Ondernemer Frederick Vandeput uit Zonhoven is vandaag bijvoorbeeld zelfs nationaal voorzitter van Jong VLD.

Lieten steunt de SP.A maar blijft minister

De SP.A hoopt met Vlaams minister en vicepresident Ingrid Lieten een extra troef op tafel te hebben. De Zonhovense minister maakt wel duidelijk dat ze niet naar de eigen gemeente komt. “Ik heb geen ambitie voor een lokaal mandaat, maar ik wil de lijst wel graag steunen als lijstduwer,” vertelt ze. “Zelf blijf ik actief in de Vlaamse regering.” Haar broer Sven Lieten wordt de lijsttrekker.

De SP.A heeft in Zonhoven opnieuw een kartel met Groen. Samen hopen ze voor een derde keer op rij op verkiezingswinst.

CD&V en N-VA: apart naar de kiezer

CD&V zit vandaag mee aan de bestuurstafel in Zonhoven. De partij trekt met schepen Kristien Smets op kop naar de stembus. Benny Roosen, lijsttrekker voor de partij in 2006, zet een stapje terug. Het kartel dat CD&V bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog had met de N-VA is inmiddels afgesprongen.

De N-VA trekt straks dus alleen naar de kiezer. Lijsttrekker wordt advocaat Bart Vanhorenbeek. Helemaal nieuw is de partij trouwens niet in Zonhoven. In de jaren tachtig hadden de Vlaams-nationalisten hier al een zelfstandige partijafdeling. Later werden er vooral kartels gesmeed met CD&V. Eind vorig jaar gaven de leden gehoor aan de nationale oproep om in zo veel mogelijk gemeenten apart een lijst in te dienen met de N-VA.

Nog nieuw is ‘Voluit Voor Zonhoven’. “Wij zijn niet links, we zijn niet rechts, we zijn van Zonhoven,” zegt de partij. De nieuwe partij trekt wel leden van Lijst Dedecker aan, en mensen van het actiecomité ‘Leefbaar Zonhoven’. Ook gemeenteraadslid Jan Drijkoningen wisselde Open VLD voor ‘Voluit voor Zonhoven’. De partij vindt dat te veel beslissingen door de hogere politiek worden opgedrongen. Daar beloven ze straks ‘voluit’ tegenin te gaan.

Vlaams Belang heeft haar lijsttrekker voorlopig nog niet bekendgemaakt. Veel kans wel dat het opnieuw boegbeeld Patrick Wissels wordt. De partij verloor met Dirk Welkenhuysen de voorbije legislatuur één gemeenteraadslid. Hij ging als onafhankelijke zetelen. Het is nog onduidelijk wat hij op 14 oktober gaat doen.

Toon Royackers

lees ook