Mens is oorzaak van nucleaire ramp Fukushima

De mens, en niet de aardbeving van 11 maart 2011 is verantwoordelijk voor de nucleaire ramp in Fukushima. Dat concludeert de Japanse parlementaire onderzoekscommissie.

Volgens het rapport is het gebrek aan bestuur bij zowel de regering, de betrokken overheidsinstellingen en de exploitant van de kerncentrales Tepco de rechtstreekse aanleiding voor de ramp in Fukushima. "Ze hebben het recht van ieder land om beschermd te zijn tegen nucleaire rampen verraden", aldus het rapport van 641 pagina's lang. 

De onderzoekscommissie meent ook dat het probleem ligt bij de organisatiesystemen en foute beslissingen van de betrokken instanties en niet bij een individu in het bijzonder.

Een eerder verschenen rapport, in opdracht van Tokyo Electric Power (Tepco), legt de oorzaak van de ramp bij de uitzonderlijke kracht van de aardbeving en de grootte van de tsunami. Dat rapport, dat ook Tepco vrijpleit, wordt nu tegengesproken door de parlementaire onderzoekscommissie.

Die onderzoekscommissie was samengesteld uit 10 personen uit het maatschappelijk middenveld zoals seismologen, artsen, academici en journalisten. Ze ondervroegen de belangrijkste actoren en voerden een onderzoek sinds december 2011.

Na de nucleaire ramp in Fukushima kwam radioactieve straling vrij waardoor iedereen binnen een straal van 20 km moest verhuizen. Japan besliste daarop om alle kernreactoren stil te leggen. Maar op 1 juli werd opnieuw een kerncentrale opgestart.