NAVO mag de Pakistaanse grens weer over

Pakistan heeft zijn grens naar Afghanistan weer geopend voor troepen van de NAVO en de VS. Sinds november blokkeerde Pakistan de bevoorradingsroute, nadat er 24 Pakistaanse grenssoldaten door Amerikaanse luchtaanvallen werden gedood.

Na zeven maanden is de eerste vrachtwagen met bevoorradingsmiddelen de Pakistaanse grens overgestoken naar Afghanistan. 

Pakistan besloot de grens te sluiten en dus ook de bevoorradingsroute te blokkeren nadat Amerikaanse luchtaanvallen 24 Pakistaanse grenssoldaten doodden in november 2011.

De grenzen zijn nu weer geopend, nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton eergisteren haar excuses had aangeboden voor de vermoorde soldaten.

Zowel de VS als Pakistan zouden voordeel halen uit de nieuwe regeling. De VS kan weer de kortste route naar Afghanistan nemen om de troepen te bevoorraden. De afgelopen maanden moest de VS een omweg nemen door andere landen in Centraal-Azië.

Ook voor Pakistan is het financieel interessant, omdat de VS nu weer militaire hulp ter waarde van 1 miljard dollar vrijmaakt. Als reactie op de blokkade werd deze som tijdelijk bevroren.

Maar niet alle problemen zijn nu opgelost. De taliban en andere militante groepen hebben al gedreigd om de vrachtwagens op de route aan te vallen. Het anti-Amerikaanse sentiment in Pakistan blijft nog steeds groeien, zeker na de recente Amerikaanse drone-aanvallen.