Voorstel voor “plasbekers” op Gentse Feesten

Sanitaire voorzieningen tijdens de Gentse Feesten zijn al jaren een discussiepunt in Gent. Daarom lanceerde Baharak Bashar op “De vragende partij” een origineel voorstel voor een systeem, waarbij mensen hun gebruikte beker kunnen ruilen tegen een wc-bezoek.

De Gentse Feesten brengen elk jaar duizenden bezoekers op de been. En die moeten allemaal ook wel eens plassen. Sommigen staan aan te schuiven in de lange wachtrijen, anderen verschansen zich achter een boom en wagen zich aan een illegale plas.

Baharak Bashar klaagt de sanitaire ongelijkheid aan tijdens de Feesten, waarbij mannen kunnen gebruik maken van 200 gratis urinoirs, terwijl het sanitaire aanbod voor vrouwen zich beperkt tot 80 betalende toiletten. Bashar, lid van de actiegroep “Leg mijn blaas het zwijgen niet op” of kortweg Plasactie, pleit daarom op “De vragende partij” voor een inruilsysteem, waarbij bezoekers hun beker mogen inwisselen voor een gratis plasbeurt. Met dit systeem wil Basher niet enkel optreden tegen de wildplassers, maar het lost in één klap ook mee het afvalprobleem op.

Vzw Plasactie ijvert al jaren voor meer en gratis sanitair, voor vrouwen in het bijzonder. In 2005 verzamelden zij meer dan 10.000 handtekeningen. Die petitie resulteerde na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in een belofte van voormalig burgemeester Frank Beke om tijdens de Gentse Feesten meer gratis sanitair te voorzien voor vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. Volgens Bashar werden de toiletprijzen echter duurder en is de ongelijkheid in aantal toiletten voor mannen en vrouwen nog niet opgeheven.

De schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten Lieven Decaluwe (Pro Gent) vindt het een “vernederend” voorstel en wil er geen woorden aan vuilmaken. Vragen over welke specifieke sanitaire maatregelen het stadsbestuur dit jaar zal treffen tijdens de festiviteiten, wenste de schepen niet te beantwoorden.

lees ook