Waalse regering steunt vakbonden Arcelor Mittal

De Waalse regering heeft haar steun uitgesproken voor het reddingsplan dat de vakbonden voor Arcelor Mittal hebben uitgetekend. De staalreus kondigde eind vorig jaar de sluiting aan van de warme lijn. Daardoor staan 581 banen op de helling.

De vakbonden hebben vandaag aan tafel gezeten met de Waalse regering. Daar heeft de regering aangekondigd dat het wil meeschrijven aan een businessplan voor de Luikse hoogovens. Het wil ook de onderhandelingen met de directie van Arcelor Mittal heropstarten. Maar de regering beseft dat de gesprekken moeilijk zullen worden.

In oktober vorig jaar besliste de directie om de warme lijn van het bedrijf op te doeken. Het gaat om de 2 hoogovens van Ougrée en Seraing. Daardoor zouden 581 banen verdwijnen: 500 mensen met een contract van onbepaalde duur en 81 werknemers met een tijdelijk contract.

De sluiting van de warme lijn is een sociaal drama voor de streek. Volgens de vakbonden worden 10.000 gezinnen getroffen door de beslissing van de directie. Vorige week nog voerden de vakbonden acties aan de start van de Tour de France in Luik.