Zuid-Korea wil op walvisjacht

Zuid-Korea heeft aangekondigd dat het de jacht op walvissen opnieuw wil openen in het kader van een wetenschappelijk onderzoek. Op het voorstel is ondertussen verontwaardigd gereageerd.

Voor de organisaties die ten strijde trekken tegen de walvisjacht komt er weldra een nieuw front bij. Ditmaal voor de kust van Zuid-Korea.

Op een bijeenkomst van de IWC, de International Whaling Commission, in Panama, heeft de Zuid-Koreaanse delegatie immers aangekondigd dat het opnieuw met de jacht op walvissen wil beginnen.

Sinds 1986 is de walvisvangst door de IWC verboden. De organisatie laat nog wel toe dat walvissen voor wetenschappelijke doeleinden worden gedood. Het vlees zou daarna ook voor consumptie gebruikt mogen worden.

Zuid-Korea wil die praktijk nu ook toepassen en de populatie dwergvinvissen voor de kust in kaart brengen. Bovendien heeft het land een eeuwenlange traditie op het vlak van walvisvangst, zo argumenteerde het hoofd van de Zuid-Koreaanse delegatie nog.

Verontwaardiging troef

Verschillende landen en organisaties hebben ondertussen al geschokt gereageerd. Het Wereldnatuurfonds is diep verontwaardigd en beschuldigt Zuid-Korea van een "nauwelijks verhulde poging om de commerciële walvisvangst weer in te voeren".

Nieuw-Zeeland en Australië reageerden ontgoocheld en roepen de Zuid-Koreaanse overheid op om haar plannen te herzien.

"Ik heb onze ambassadeur in Zuid-Korea gevraagd het onderwerp op het hoogste niveau aan te kaarten", zei de Australische premier, Julia Gillard in een verklaring.

Volgens Murray McCully, de minister van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland zijn de plannen van Zuid-Korea "niet geloofwaardiger dan het zogenoemde wetenschappelijke programma van Japan". "We weten al lang dat de commerciële jacht daarachter zit", zei hij.