1.700 Belgen offline vanaf 9 juli door virus

Ongeveer 1.700 computers die besmet zijn met het DNSchanger-virus zullen vanaf 9 juli niet langer verbinding kunnen maken met het internet. Dat meldt het federale cyber emergency team (CERT). Gebruikers kunnen opnieuw online na het nemen van enkele stappen.

Het DNSchanger-virus teistert al lange tijd het wereldwijde computernetwerk. Er zijn ongeveer 300.000 computers besmet, verspreid over honderd landen. Het virus past de internetinstellingen aan zodat gebruikers belanden op vervalste websites die gegevens stelen of op websites met advertenties die de internetcriminelen geld opbrengen.

De FBI zette een tijdelijke server op waarlangs gebruikers met een besmette computer toch nog konden surfen, zonder zich zorgen te maken. Die server zal op 9 juli worden afgesloten, waardoor geïnfecteerde computers geen toegang meer hebben tot het internet.

In België zijn er nog 1.700 internetgebruikers met een besmette computer. Op de website www.dns-ok.be kunnen gebruikers een test uitvoeren om te zien of zij het virus op hun computer hebben. Mensen met een besmette computer krijgen meteen een handleiding om het virus te verwijderen.