"Fijn dat jullie voor mij de regen trotseren"

Ongeveer 5.500 muziekliefhebbers hebben vandaag de weg naar de Minnewaterpark in Brugge gevonden voor de eerste dag van het Cactusfestival. In de vooravond was er heel wat regen, maar toen Emiliana Torrini om 19 uur begon te spelen, klaarde de hemel op.

De Amerikaanse band Vintage Trouble mocht Cactusfestival 2012 openen. "De groep reist de wereld rond als voorprogramma van Lenny Kravitz en bracht een gebalde set met veel funky soul. Het mensen die omstreeks 16 uur al op de festivalweide waren, zagen hoe de uitgelaten zanger van de groep in het publiek sprong", meldt Dennis van den Buijs van Radio 1.

De in Gent geboren Trixie Whitley (foto boven) was daarna goed op dreef in Brugge. De Amerikaans-Belgische muzikante, dochter van Chris Whitley, begon haar concert met haar bekendste hit "I'd rather go blind". "Het is fantastisch dat jullie voor mij de regen trotseren", bedankte ze het publiek in vlekkeloos Nederlands met een Gents accent.

Het balkancollectief Chantel & Bucovina Club Orkestar kreeg de festivalgangers vlot aan het dansen. Emiliana Torrini (foto) beleefde een moeizamere start. Het publiek genoot van de opgeklaarde hemel en stond duidelijk te wachten op de hit "Jungle drum". De Amerikaanse zangeres spaarde dat nummer op voor het einde van haar optreden.

De organisatoren van het Cactusfestival zijn tevreden over het aantal bezoekers op de eerste dag van het event. "5.500 bezoekers op een vrijdag is bijzonder goed", klinkt het in Brugge. De komende dagen worden meer dan 7.500 mensen op het Cactusfestival verwacht. Zaterdag treden onder anderen Grant Lee Buffalo en John Hiatt op, zondag mogen The Kills, Chris Cornell en Daniel Lanois voor het mooie weer zorgen in Brugge.