"Unieke, belangrijke figuur die ons ontvalt"

Collega-schrijver en vriend Tom Lanoye heeft gereageerd op het overlijden van de Nederlandse schrijver Gerrit Komrij. "Hij is een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur."

"In de eerste plaats is het voor ons ook het verlies van een goede vriend die wij in Zuid-Afrika regelmatig hebben gezien", zegt een aangeslagen Lanoye.

"Daarbuiten is het een unieke figuur met een unieke plaats in de Nederlandstalige literatuur, als dichter, als essayist, als columnist, als bloemlezer."

"Wat men ook vergeet: de hoeveelheid goede vertalingen die Gerrit gemaakt heeft, dat is bijna buiten proportie. Het is een zeer belangrijke figuur die ons nu ontvalt."

"Ik vind hem een hele fijne man"

"Ik was echt meteen wakker toen ik vanochtend vroeg het nieuws hoorde", zei Bart Moeyaert in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb heel fijne herinneringen aan hem. Ik was bang voor hem omdat hij ook de naam had om hard te kunnen meppen en je wist ook nooit waar het aan lag."

"Hij had een mening en was zeer eloquent. Ik heb hem leren kennen dankzij Behoud de Begeerte en daar merkte ik hoe innemend hij was. Ik vind het een hele fijne man."

"De prijzen die hij gekregen heeft, zijn zeker terecht, zeker door wat hij betekend heeft als baken voor de poëzie, onder meer door zijn bloemlezingen. Door aan te geven welke gedichten hij van tel vond, stelde hij duidelijk een grens."

"Met een glimlach kan hij iets verschrikkelijks vertellen wat meteen raakt. Ik onthoud hem omwille van de polemiek, zo'n eloquente pen, die in lieflijke gal gedoopt was, dat vond ik heel bijzonder. Als je mensen kan irriteren, dan heb je een bepaalde betekenis, neem ik aan."

"Het onverwachte is me bespaard gebleven"

Humo-journalist Mark Schaevers wist dat Gerrit Komrij al een tijd in kritieke toestand in een ziekenhuis in Amsterdam lag. "Het onverwachte is me bespaard gebleven."

Schaevers interviewde hem voor het eerst toen hij de P.C. Hooftprijs kreeg. "Ik had begrepen dat het een mens was die ik niet mocht lossen. Vooral de lange sessies in zijn huis vol boeken in Portugal waren hoogtepunten in een jaar. Hij had een aardig optrekje, waar hij de meester van zijn leven was. Het was een andere Komrij dan hier in de Lage Landen. Hij had die afstand nodig om beter te kunnen kijken naar Nederland."

"Hij was een man die reageerde. Er was heel veel waar hij meteen spontaan "nee" op zei in onze cultuur. Hij deed dat met een polemische drift, die hem niet altijd geliefd maakte, maar uiteindelijk met de inborst van de ware liefhebber van het leven, die pal stond voor alles wat enige waarde moest hebben voor hem."

"Hij kon zijn ogen doen fonkelen met een duivelse kracht, maar iedereen die hem van nabij heeft kunnen leren kennen, weet dat er ook een andere Gerrit Komrij was."

Zijn mooiste citaat is volgens Schaevers: "Dood is ook maar een verzinsel." "Ik hoop dat het waar is wat hij schreef", zegt Schaevers.