"Val van het Syrische regime is onafwendbaar"

Volgens de Franse president François Hollande is de val van het Syrische regime onafwendbaar. Hij vreest ook voor de internationale veiligheid. Dat zei hij op de derde conferentie van de "Vrienden van Syrië" in Parijs.

Op de bijeenkomst van 107 landen en internationale organisaties waarschuwde Hollande (foto) er in zijn welkomstwoord voor dat de situatie in Syrië een dreiging vormt voor de internationale veiligheid. "We moeten de repressie in Syrië stoppen", aldus Hollande.

Sleutelspelers China en Rusland zijn weer afwezig op de conferentie. Deze twee landen houden als enige een veroordeling van Syrië door de VN-Veiligheidsraad tegen. "Rusland en China zullen alleen bijdraaien als elk land hier aanwezig duidelijk maakt dat deze twee landen hier een prijs voor zullen betalen", dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (kleine foto).

De Nationale Syrische Raad van de opstandelingen grijpt de conferentie in Parijs aan om te pleiten voor een vliegverbod en humanitaire corridors. Volgens de voorzitter van de raad Abdel Basset Sayda is dat mogelijk op basis van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad "onder hoofdstuk VII".

Hollande reageerde dat hij de oppositie wil versterken, "door hen alle middelen aan te reiken" die daarvoor nodig zijn, zoals communicatiemiddelen voor coördinatie op het terrein. Hij pleitte ook voor "reële en doeltreffende sancties" tegen het regime.

De Franse president drong ook aan op humanitaire hulp voor de getroffen Syriërs en beloofde dat de internationale gemeenschap zal helpen met de heropbouw van het land, "wanneer dat moment er komt".

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn steun uitgesproken voor deze belofte, net als voor het voorstel voor een resolutie van de VN-Veiligheidsraad "onder hoofdstuk VII".

Intussen is een brigade-generaal van het Syrische regime gedeserteerd. Hij is via Turkije op weg naar Parijs. Manaf Tlass is de hoogste militair tot dusver die het regime-Assad de rug toekeert.