Agenten definitief veroordeeld voor geweld G8-top

Het hoogste Italiaanse gerechtshof heeft 25 hooggeplaatste politieofficieren opnieuw veroordeeld voor de mishandeling van demonstranten tijdens de G8-top in Genua. Ze werden in 2010 al veroordeeld tot gemiddeld 3 jaar cel maar gingen in beroep.
De dood van de Italiaanse demonstrant Carlo Giuliani veroorzaakte wereldwijd een storm van protest. Ook hier in Brussel (archieffoto).

De veroordeelden krijgen echter geen celstraf, de rechter oordeelde dat de zaak al te lang aansleept. De feiten dateren van 2001. Een groep politieagenten overviel toen 's avonds laat een school waar antiglobalisten lagen te slapen. 82 mensen raakten gewond, een 60-tal moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

De Italiaanse politie probeerde de zaak nog goed te praten door te zeggen dat de demonstranten de veiligheidsdiensten kort voor de razzia hadden aangevallen. Ze beweerden ook dat er in de school wapens waren gevonden.

Maar het onderzoek toonde aan dat de demonstranten helemaal niet gewelddadig hadden gereageerd. De meesten sliepen toen de inval plaatsvond. De politie zou ook zelf vuurbommetjes tussen hun spullen hebben verstopt.

Hoewel sommige bevelhebbende officieren in 2010 al tot 4 jaar cel werden veroordeeld, heeft dit hun carrière geenszins gefnuikt. Een van hen werd hoofd van de politierecherche, terwijl een andere nu een belangrijke functie bij de inlichtingendiensten heeft.

De protesten tegen de G8-top in Genua zijn de geschiedenis ingegaan als de meest gewelddadige ooit. Bij de zware onlusten kwam toen ook een demonstrant om het leven.