Antwerpse Open VLD-lijst definitief goedgekeurd

De lijst waarmee de Antwerpse Open VLD naar de verkiezingen trekt, is nu definitief goedgekeurd. "Het houden van een tweede ronde was overbodig geworden", oordeelde de statutaire commissie. Nochtans werd de lijst vorige week afgekeurd door de leden van de partij.

Luc Bungeneers (foto), die nu schepen is in de Antwerpse gemeenteraad, had gevraagd om de tweede plaats te krijgen op de lijst, maar die heeft hij niet gekregen. De tweede plaats ging uiteindelijk naar Eddy Baelemans, voormalig korpschef van de Antwerpse politie.

Dat leidde tot een openlijke ruzie tussen de Antwerpse liberalen. De leden uit Merksem, het district van Bungeneers, keurden de VLD-lijst massaal af, waardoor er een tweede stemronde nodig zou zijn. In de acht andere districten van Antwerpen werd de lijst wel goedgekeurd, maar het ledenaantal dat was komen stemmen in Merksem lag zo hoog dat het uiteindelijke resultaat een afkeuring van de lijst was.

Bungeneers heeft intussen bekendgemaakt dat hij zich terugtrekt als kandidaat voor de verkiezingen. Daarom oordeelt de statutaire commissie van de Antwerpse Open VLD dat een tweede stemronde niet meer nodig is.

De lijst wordt getrokken door federaal minister van Justitie Annemie Turtelboom.

lees ook