Beleggers vluchten naar "veilig" België

De Belgische langetermijnrente is in de loop van de voormiddag gedaald tot een historisch dieptepunt. Beleggers namen genoegen met "amper" 2,734 procent. Ondertussen is de 10-jarige rente wel weer wat gestegen tot ongeveer 2,85 procent.

De beleggers in obligaties hebben dus duidelijk vertrouwen in de Belgische staat. Ze nemen genoegen met een lage vergoeding om hun geld 10 jaar lang aan de Belgische schatkist toe te vertrouwen. Veel beleggers vinden de veilige haven die België nu geworden is duidelijk belangrijker dan een hoog rendement.

De andere kant van de medaille is te zien in Spanje en Italië. Beleggers nemen geen vrede met de beslissingen die werden genomen op de eurotop vorige week. Ze eisen dan ook een steeds hogere rente van de Zuid-Europese landen.

De Italiaanse rente flirt met 6 procent en de Spaanse rente is zelfs even boven 7 procent gegaan. Dat is de grens waarbij landen als Griekenland en Ierland niet anders konden dan hulp vragen aan Europa en het IMF, omdat geld lenen simpelweg te duur was geworden.

De lage Belgische langetermijnrente is niet alleen goed nieuws voor de kredietwaardigheid van de Belgische schatkist, het kan ook voordelig zijn voor wie een hypotheeklening wil afsluiten met een vaste rentevoet. Die laatste wordt immers sterk beïnvloed door de langetermijnrente. Kortom: geld lenen voor een huis was nooit goedkoper.