Bondskanselier Merkel is weer populair

Bondskanselier Angela Merkel is opnieuw populair. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Duitse openbare omroep ARD. Voor het eerst in drie jaar kan Merkel haar score uit 2009 evenaren.

Als er op dit moment in Duitsland verkiezingen zouden worden georganiseerd, zou Angela Merkel met één of twee vingers in de neus haar tegenstanders verslaan. Dat is alvast één van de conclusies die getrokken kan worden uit een recente opiniepeiling van de Duitse openbare omroep ARD.

De partij van Merkel, de CDU-CSU, zou goed zijn voor 35 procent van de stemmen. De SPD zou stranden op 30 procent terwijl de Groenen 14 procent in de wacht zouden slepen. Volgens de peiling zou Die Linke en de Piratenpartij 7 procent  van de kiezers kunnen bekoren.

Dankzij economisch beleid tijdens de eurocrisis

Angela Merkel dankt haar populariteit voor een groot deel aan het economisch beleid dat ze voerde om de eurocrisis het hoofd te bieden. Bijna 60 procent van de respondenten oordeelde immers dat de bondskanselier 'efficiënt en zoals het hoort' heeft gehandeld. Duitse Gründlichkeit dus.

Met 70 procent van de stemmen in haar voordeel evenaart Merkel bovendien haar score van eind 2009, net na haar herverkiezing. Daarmee laat ze onder anderen Thomas de Maizière, de minister van Defensie, en Frank-Walter Steinmeier, de fractieleider van de SPD, achter zich.

De populairste politicus is Merkel evenwel niet. De Duitse president, Joachim Gauck, palmt met 81 procent van de stemmen de eerste plaats in.