Cyprus vraagt opnieuw geld aan Rusland

EU-voorzitter Cyprus heeft Rusland om een noodkrediet van 5 miljard euro gevraagd. Eind vorige maand had Cyprus al om noodhulp gevraagd aan de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds.

Het is niet de eerste keer dat Nicosia bij Rusland komt aankloppen voor steun. Eind vorig jaar kreeg het al een goedkoop krediet van 2,5 miljard euro vanuit Moskou.

De Cypriotische president Dimitris Christofias (boven rechts) heeft de beslissing verdedigd. Rusland is niet te vergelijken met de Sovjet-Unie van weleer, zegt hij. Wellicht krijgt Cyprus ook gunstigere tarieven dan bij de EU en het IMF.

Toch had Cyprus enkele weken geleden ook al een onbepaalde som noodkredieten gevraagd aan de EU en het IMF. Blijkbaar wil Nicosia een beetje van alle ruiven tegelijk eten om niet te veel harde voorwaarden opgelegd te krijgen.

Cyprus zou 10 miljard euro nodig hebben om de banken te ondersteunen. Die hebben zwaar verlies geleden door de Griekse schuldencrisis. Volgens Cyprus zouden de eigen banken een groot deel van de Griekse schuldherschikking op zich genomen hebben en moet Europa het land daarom bijspringen.

Door te wijzen op de problemen van de banken, hoopt Cyprus om een "'Spaans scenario" te krijgen, waarbij de steun direct aan de banken zou worden verleend en dus niet op de staatsschuld weegt. Zo zouden harde saneringsbepalingen vermeden kunnen worden.